Om att bli bra på något specifikt – Träningsmanifest av NVDP

Äntligen kom det Nils van der Poel lovat. Hans träningsmanifest! Jag läser och jag ler. Jag läser och jag fascineras över vilken mogen ung kille det är som tagit två olympiska guld nu i februari 2022! Varför ler jag?

The common way to approach the sport seems to me to be to acquire some certain abilities (i.e. maximum strength, VO2max, threshold, technique, mobility, core stability etc.) and as the competition approaches you put all these abilities together, like a puzzle, and so you build the perfect speed skater. To some extent I approached the sport in a similar way, but I believed that the puzzle only had two pieces. (1) Competition speed capacity and (2) aerobic capacity.

https://www.howtoskate.se/_files/ugd/e11bfe_b783631375f543248e271f440bcd45c5.pdf

Ja ska man tävla så ska man kunna hålla tävlingsfart och ska man kunna återhämta sig tävling och tåla träning har man stor glädje av sitt aeroba hus.

Jag tänker inte citera mer ur det Nils skrivit utan konstaterar att han tänker klokt och han vågar gå sin egen väg. Jag konstaterar att han vågar dunka en massa träning i mer andra träningsformer än vad han tävlar i. Ja, ni kommer läsa mycket om cykel. Även om jag är trygg i att jag själv vet vad jag pysslar med så är cykeln en anledning till att jag ler när jag läser eftersom jag själv håller min blygsamma volym på cykel just nu. En annan grej jag ler över är att han vågar vila och han vågar låta vila vara vila. Jag är ju en stor fan av att våga vila. Inte minst för att orka hålla glädjen och suget för träning. Jag ler över att han periodiserar och jag ler över att han har tänkt till och att han verkar ha strategier för så mycket och jag ler för att han också konstaterar var han gjort fel.

Ett sista leende då? Ja jag måste le åt hur den här killen klarar av ett så enformigt program. Jag är starkt tvivlande till att så många kommer försöka kopiera det här upplägget. Personligen så är jag ju ett starkt fan av periodiseringen men försöker hålla emfas på något mer variation inom perioderna för att ha skallen med mig. Ja förutom vilodagar då. Ni får läsa och reflektera själva men ta med er att ha tålamod i grundträning och att specifik träning är bra skit. Själv har jag många månader kvar till specifik träning och kommer fortsätta leka cykel ett bra tag till. Det kommer inte komma några OS-guld från den här kroppen men jag hoppas fortsätta ha kul i många år till. Ha kul är mitt stora varför till att jag håller på och jag tror det är det som gjort att jag håller på år efter år.

Ha det,

Mackan

Annons

En reaktion på ”Om att bli bra på något specifikt – Träningsmanifest av NVDP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s