Är jag redo?

Redo för vad undrar vän av ordning och svaret på det är maratonträning. Specifik maratonträning. Det var det rätt länge sen jag gjorde. Flera år. Att det var så länge sen gör att jag är riktigt sugen på det. Men sug räcker inte, kroppen måste fixa det.

Jag tränade bra i sommar och sen när jag kom hem var det som ett slag i ansiktet för jag hade verkligen inget för det. Kroppen har varit riktigt seg och när jag testade en mil snabbdistans var jag markant sämre än i våras. En tendens som har visat sig på varenda distanspass också. 4-5% sämre tempo på samma ansträngningsgrad som i våras. Nu är jag smärtsamt medveten om att pollensäsongen inte är över och har sökt tröst i den vetskapen. Fastän den vetskapen finns så är det ändå ett tydligt exempel av att vara på en platå. Eller inte ens en platå utan ett plan som sluttar lite uppåt.

Nu är jag inte den som hänger läpp i första taget och det jag gjort är att jag gått in på gymmet och styrketränat en del. Styrketränat både i klassisk mening och löpstyrka i form av det där kraftigt lutande löpbandet. Och där är jag i princip i fas med i våras trots avsaknad av just den specifika träningen i flera månader. Dessutom har jag sprungit långpass. Segt som sirap i värmen men jag har gjort dom och nu i dag gick det förvånansvärt bra med tanke på klimatet.

Sen har jag hållit ner mängden av en anledning och det är att jag har behövt tillvänjning vid den monotona asfaltslöpningen. Om det är den eller ovanan att sitta, vilket det blir en del av på jobbet, som har gjort det men det har dragit väldigt irriterande i baksida lår på ena sidan. Och är det något man inte vill som löpare så är det att få bristningar där. Naprapaten är säker på att jag inte är trasig men att jag ska vara lite försiktig med asfaltslöpningen och jobba på med styrkan. Så det har jag gjort.

I dag fick jag i alla fall ett jädra bra besked. Det drog lite i baksidan första sju kilometerna men sen försvann det helt. Visst, risken är att det kommer tillbaka när jag sitter på jobbet i morgon men att jag kunde springa sista 26 km utan känning var otroligt befriande. Så är jag redo för maratonträning? Kanske. Jag är i alla fall stark, har rätt bra flås när jag slipper pollen och jag har de senaste fyra helgerna sprungit tre pass på 30 km eller mer. Såna ingångsvärden har jag inte haft i september sen Eldkvarn brann. Håll tummarna för att jag kan gå igenom åtta veckor av stålbad nu och kan få känna mig stark när jag ställer mig på startlinjen i Frankfurt.

Ha det,

Mackan

2 reaktioner på ”Är jag redo?

  1. Alltid lika roande att läsa om dina sorger och glädjeämnen i dina strävanden att nå allt högre på din väg mot himmelska höjder. Men med ålderns rätt kan jag delge min erfarenhet att man i sin ålderstrappa hamnar på ett steg varifrån man inte kommer längre. Du är ju trots allt 52 och du skall vara mer än nöjd med den nivå du befinner dig på. Jag som nu är 80+ kämpar på för att orka med ett tvåtimmarspass på centercourten. Efter att gradvist har märkt av en viss tröghet fattade jag för ett tag sedan ett beslut. Kondition är en färskvara och nu kör jag ett spinningpass varje dag på motionscykeln i mitt eget lilla TV-rum. Idag kunde jag följa en interpellationsdebatt i Riksdagen. Morgan Johansson borde enligt min mening konsultera en talpedagog för att få hans grötiska skånska att bli något mer tydlig. Hans ministerkollega Ardalan däremot har en behaglig stämma förenad med en god retorisk förmåga. TILL SAKEN. Mina pass på cykeln har gett resultat och orken har blivit klart bättre. Det vet jag självklart, träning hjälper även vid 80+.
    Apropå din ömmande baksida, som försvinner efterhand, kan ju hänga samman med att muskeln värms. Viktigt är ju att smärtan inte återkommer. Då hjälper enbart vila.
    Lycka till i Frankfurt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s