Tre dagar till maran

Det här med att jag har ett maratonlopp om tre dagar känns lite surrealistiskt. Surrealistiskt eftersom jag anmälde mig för mindre än en vecka sen och surrealistiskt eftersom jag började nytt jobb i måndags. Jag har helt enkelt inte riktigt mentalt förberett mig på ett maratonlopp. Nu har jag mindre än 72 timmar på mig att hamna i rätt mentalt tillstånd och det är kort om tid. Det om det mentala. Fysiskt då? Vad har jag att förhålla mig till?

  • Jag har tränat nästan tre månader sen jag sprang Barcelona Marathon och jag vet ju var jag stod då.
  • Eller vet jag det? Det jag vet är att jag halkade på det där nedrans paketet med gel och att jag fick en rejäl kyss baksida lår och var tvungen att rädda maran. Men jag kanske hade väggat hårt av den farten jag höll om jag inte hade blivit tvungen att lägga in gångpauserna. Så jag vet inte vad tiden betyder men än att det var en tid jag kunde göra utan att maxa.
  • Att jag inte maxade var väldigt tydligt för benen var ovanligt bra efter maratonloppet och jag kunde slå årsbästa på samtliga testpass redan en vecka senare.
  • Och apropå testpass så var det testpass för att springa bra i kraftigt kuperad terräng. Inte för maraton. Och det är sån träning jag ägnat mig åt.
  • Vad jag däremot verkligen vet är att jag har under våren (före Barcelona och för två veckor sen) sprungit två maratonspecifika pass på knappa två mil och där farten nu var 20 sek/km högre än i slutet av februari.
  • Likaså har jag sprungit två snabbdistanser över mildistans som skiljt sig med 18 sekunder då och nu.
  • Men sen har jag inte gjort så mycket mer asfaltslöpning och då speciellt inte på längre distanser. Så kallade långpass man vill ha i benen för att springa maraton.

Jag kan nog vara rätt säker på att jag har bättre fartresurser än uthållighetsresurser så det blir till att hushålla med krafterna från start men hur mycket ska jag hushålla? Det kommer jag nog aldrig att få reda på utan bara indikationer. Och det var det där med indikationer för jag vill använda den här maran till att dra lärdomar inför hösten. Jag vill ha samma härliga mentala känsla som jag hade i Barcelona. Jag vill veta om de nya produkter jag ska testa fungerar bättre eller sämre än det gamla vanliga. Jag vill ut och ha kul och det ska jag baske mig ha. Det är rätt låga pollenhalter och väderprognosen ser bra ut så förutsättningarna finns. Nu ska jag bara ta ett par lätta joggar och ställa om skallen från nytt jobb till drygt tre timmar asfaltslöpning. Utgångsfarten blir lugn och sen jobbar jag mig in i loppet efter känslan för dagen. Vi ses på lördag!

Ha det,

Mackan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s