När träningsanläggningarna siktar fel!

Jag springer med jämna mellanrum förbi ett av alla våra gym, eller träningsanläggningar som dom kanske vill kalla sig. Man skulle kunna tro att dom har som mål att få folk att träna med någon form av syfte och jag ser då framför mig ett antal möjliga slogans.

Kom i form och förbättra din hälsa.

Hitta en aktiv livsstil och må bättre.

Träna dig till ett bättre välmående.

Fixa formen med hjälp av vår träning.

Okej, jag är ingen reklamare men ni förstår budskapet. Man tränar för att uppnå något som kan vara allt från tävlingsresultat till att vara en del i att lägga om livsstilen för ett bättre välmående. Syfte för att uppnå någon form av tillstånd. Vad ser jag då i stora bokstäver runt hela den här träningsanläggningen?

20151112_073507Viktminskning är budskapet runt hela gymmet och att träningen är utan bindningstid. Ingenting om syftet. Ingenting om att uppnå något utan hela budskapet är att det är ett ställe för viktminskning. Det behövs inget gym för att minska i vikt. Det går alldeles utmärkt att uppnå genom att svälta sig och för det behövs inga häftiga maskiner eller snygga lokaler. Man siktar så in i helvete fel och hela budskapet verkar vara att man ska gå ner i vikt. Inte bli friskare. Inte må bättre utan man ska vara smal. Skäms på er Balance för ni har inte fattat någonting av vad träning kan handla om. Och för övrigt går det alldeles utmärkt att träna utan gym också!

Jag diskuterade just det här med en arbetskamrat som tagit sig från rejäl övervikt till en aktiv livsstil och han hade fått just det rådet av en läkare: Du måste lägga om din livsstil. Inte ett ord om att han måste gå ner i vikt utan att han måste bli mer aktiv och äta bättre. Där har du ett budskap som adresserar grundorsaker!

Ha det,

Mackan

4 reaktioner på ”När träningsanläggningarna siktar fel!

  1. LouiseS

    Så rätt du har i din iakttagelse. Påminner om när jag för några år sedan vann ett årskort på ett närliggande gym. När jag gick dit för att hämta ut det erbjöd de mig en ”kartläggning av min träning och mina mål”. Jag kunde inte svara på frågan om vilket mitt mål var för träningen på deras gym eftersom jag inte hade börjat där än och inte heller skulle ha köpt något kort hos dem. Då hjälpte de mig på traven med att föreslå mål: gå ner i vikt eller få fastare rumpa. Tänkte för mig själv dels att båda sakerna kanske behövdes men det var sannerligen inte mina MÅL och dels att om det ÄR målen för många tanter 40+ så är det ju inte så konstigt att många slutar träna efter ett tag…

  2. Thomas

    Bra skrivet! Blev för första gången sugen på att krossa en ruta sedan jag som 7-åring råkade kasta sönder en när jag skulle kasta ner några snygga istappar på kraftstationen hemma i Skärsätt(Njurunda).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s