Kan man träna fel?

Kan man träna fel? Jag tror att dom flesta skulle svara ja på den frågan men är det så lätt egentligen? Ofta diskuteras smådetaljer i oändlighet ute på sociala medier och i träningsforum. Det slutar ofta med att någon påpekar att man kan strunta i detaljerna så länge man ändå är långt från optimala träningsmängder för att bli bra. Och visst är det så. Detaljerna är just detaljer i sammanhanget och merparten tränar helt enkelt för lite om dom vill nå sin fulla potential.

Alldeles för lite.

Men dom som inte vill nå sin potential då? Ja, då är det bara att köra på så mycket man hinner, orkar eller har lust med. Det kanske kan bli fel såtillvida att man blir skadad men det är sällan så att man inte är mer hel än att det finns någon alternativträning att ta till. Tränar man för välmående är det svårt att bli fel så länge man mår bra.

Men det finns faktiskt dom som faktiskt tränar fel på riktigt. Folk som har höga mål och gör uppenbart fel utan att fatta det. För om man inte ens är i närheten av sina mål så gör man fel. Alternativt är man direkt usel på att sätta mål. Jag känner ju milt sagt ganska många som tränar mot olika mål och ibland ser jag väldiga knasigheter. Folk som fokuserar på helt fel saker i sin träning och där jag långt innan det är dags att bekänna färg ser att det här kommer aldrig att gå. Mitt dilemma är då alltid om jag ska säga något eller inte och jag brukar välja att inte säga något. Av den enkla anledningen att jag vill inte lägga mig i. En del har redan tränare och dom kanske vet något jag inte vet eller så lär väl läxan bita bättre om man själv upptäcker det. För jag utgår från att man analyserar vad som gick fel om man missar mål med hästlängder. Fast det gnager lite i mig när jag ser folk göra helknas om och om igen men va fan, det är vuxna människor och det handlar ju inte om liv och död. Så jag pratar oftast av mig lite med Löparlasse eller Baddaren och kör på lev och låt leva. Eller som nu, skriver av mig.

Man kan träna fel men så länge man är frisk och har kul är det bättre att träna fel än att inte träna alls. Själv tänkte jag vara fri från min förkylning i morgon och sluta med att inte alls träna. För det är i ärlighetens namn rätt trist att inte träna och jag skiter i om jag inte tränar optimalt för jag är ändå för gammal för att vara fysiskt optimal. 🙂

20151024_152113Ha det,

Mackan

2 reaktioner på ”Kan man träna fel?

  1. Erik

    Grejen är ju också att de ofta är väldigt målmedvetna och fokuserade och kanske har svårt att ta input och ändra sig. Det är först när de står där med en sabbad höft eller stressfraktur som de äntligen inser att nåt blev fel – försent. Så ofta är det inte lönt att försöka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s