Alla springer milen under 45′!

Nyligen har det genomfört en liten undersökning om hur mycket träning, BMI och ålder påverkar miltiderna för att kunna skapa en formel. Det är förvisso en helt ovetenskaplig undersökning och den formel det resulterade i fann jag helt ointressant. Men, den visade på något som var betydligt mer intressant, och av mig helt förväntat. Massor av löpare bidrog med sina svar och nästan alla sprang under 45 minuter på milen och en väldigt stor andel var dessutom under 40 minuter. Så brukar det inte direkt se ut på motionsloppen. Men ber man löpare delge sina tider offentligt så är det halvsnabba löpare som dras till det som flugorna till socker. Man får alltså ett statistiskt underlag som kommer ur en jädrigt snäv grupp.

Det är intressant.

Det är intressant eftersom det är nog rimligt att anta att det ofta är de som redan har förutsättningar som överhuvudtaget satsar lite mer på löpning. Så en rimlig hypotes är att urvalet kommer ur en population som har talang för det dom gör och därifrån skapar man en formel.  Dom som inte svarar lika bra på träningen svarar inte på en sån här enkät och bidrar inte till formeln. Dom som lägger ner löpningen för att dom inte har förutsättningar vet inte ens om att sån här enkät finns och bryr sig inte och bidrar därmed inte till formeln. Formeln tog heller inte hänsyn till om man tränar annat eller hur man tränar. Jag tror att alla kan vara överens om att det finns annat som bidrar till milresultaten än sprungna kilometer.

Jag älskar formler men blir galen när dom blir sanning och ju mer avancerade dom ser ut desto mer verkar folk ta dom för sanning och det glöms lätt bort hur knasigt dom togs fram. Därför var det extra intressant att ha full insyn i hur just den här togs fram och se hur merparten var betydligt kvickare än vad merparten är på t.ex. Midnattsloppet. För att ta årets upplaga av ML Stockholm så sprang ca 1 700 av drygt 16 000 män under 45 minuter.

Nej, man ska passa sig för att ta formler för sanningar men jag förstår lockelsen att sätta in sin bristfälliga träning, ökade ålder eller annat kön i en kompenserande formel och konstatera hur snabb man egentligen skulle varit. Om man nu hade varit en 25-årig man som tuggade 16 mil i veckan. Sen att det inte är samma urval av satsande 55-åringar eller afrikanska kvinnor glömmer man snabbt bort. När det är jämförbara statistiska urval tänker jag börja tro på formlerna även om jag inte tänker använda dom. Det intressanta för mig är vad jag gör och inte vad jag skulle göra om en massa om fanns som jag inte kan påverka. Jag har en rätt bra känsla för hur just jag reagerar på träning eller hur mina resultat påverkas av vikten. Sen är det upp till mig att prioritera.

Det jag älskar med löpning är att i dess mest renodlade form så tar inte det jagande lejonet hänsyn till om du är ung, gammal, tränar eller slappar. Dom kvickaste fötterna är först i säkerhet utan hänsyn tagen till formler. Och jag är rätt säker på att med ett långdistanslejon som håller 4:30/km i hälarna så springer nog betydligt fler under 45 minuter på milen än annars.

2015-08-11 10.14.04Ha det,

Mackan

Annonser

6 reaktioner på ”Alla springer milen under 45′!

 1. LM

  Fast inte jag. Jag blir uppäten av lejonet.
  Ingen formel i världen skulle rädda mig från det ödet!

   1. LouiseS

    Eller så ser LM till att det finns någon i flocken som är ännu långsammare! Håll dig i närheten av mig, LM, så klarar du dig när lejonet kommer. 🙂

 2. Intressanta fakta. Av de som sprang musikmilen hur stor andel var mellan 45 och 50 min? Och hur många var över 60? Enligt min erfarenhet kan nästan vem som helst som springer en gång i veckan ta sig rund på en timme. Under 50 min kräver inte så mycket med så det klarar de flesta som tränar lite också. Men under 45 där krävs det ett pass per vecka och där är det rätt många som får problem med att få ihop tiden eller som råkar på småskador som stoppar. Så du har rätt i att den gruppen nog inte är jätterepresentativ. Min gissning är att man hittar mest medelsvensson i gruppen 45-60 min.

  På tal om annat som bidrar till milresultaten har jag konstaterat att ett par bekant som tränat rätt seriöst med sin löpning senast åren fastnade vid 45 min. Sen gick de över till crossfit eller triathlon och med mycket mindre ren löpning så kom de vips under 40. Så ja, det finns annat som kanske är effektivare på viss nivå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s