Jag bryr mig inte om farten men…

Jag läser rätt ofta hur lite folk bryr sig om hur fort dom springer. Jag läser att det är tröttsamt med tidsfixering. Jag läser om hur lite en del bryr sig om prestationsinriktade mål. Det är helt okej och fullt förståeligt. Hänger man på sociala medier och själv inte bryr sig om tider så lär det bli rätt tröttsamt med alla klockbilder med personbästan eller lopprapporter. Men hur många är det som inte bryr sig, egentligen?

Det jag inte får ihop är hur en del av dom som absolut inte bryr sig om tider eller fart ändå påfallande ofta måste påpeka att dom är sniglar i spåret. Vän av ordning förstår inte varför dom överhuvudtaget nämner fartparametern i sin egen definition av sig som löpare. Kan det vara så att dom faktiskt i allra högsta grad bryr sig? Den andra saken jag inte förstår är varför man springer omkring med en mindre dator på armen och försöker klocka och mäta på sekunden eller metern när hur långt man har sprungit. Om man inte bryr sig om fart eller tider. Jag kan ärligt säga att jag inte alltid bryr mig om fart eller tider men kan jag då också utan problem lämna klockan hemma. Lev som du lär. Vid andra tillfällen bryr jag mig så in i helvete och då ser jag till att mäta korrekt. Och räknar definitivt inget annat än kontrollmätta tävlingar som PB.

Jag har andra exempel på löpare som absolut inte förstå att man måste bry sig om tider utan bara springa för att njuta men som på vanliga distanspass redovisar tider på sekunden när för varje kilometer. Som inte bryr sig om tider men som tittar maniskt på klockan på ett sätt som jag inte sett maken till annat än på referenspass hos väldigt tävlingsinriktade löpare. Jag får inte ihop det. Andra officiellt icke tidsfixerade löpare jublar plötsligt när dom upptäcker att tiden (som dom inte bryr sig om) blir bättre än vad dom trodde på en tävling. Jag får inte ihop det.

Eller jo, jag får ihop det. Jag tror det är så att dom som verkligen inte bryr sig om tider dom sticker ut och springer och är klockan med så är den men glöms den så må det vara hänt. Dom har inga problem att springa i motionsklass utan tidtagning på loppen och dom behöver inte definiera sig som varken sniglar eller som snabbfotingar. Dom bara springer.  Min känsla är att dom som måste påpeka hur lite dom bryr sig om tider eller resultat faktiskt bryr sig innerst inne. För varför annars överhuvudtaget nämna något som har med farten att göra? Det känns lite som att dom skickar väldigt dubbla signaler. Det är lite som dom alternativa tonåringarna som inte bryr sig om hur dom ser ut vilket resulterar att dom blir en egen liten grupp där alla ser likadana ut. På ett väldigt likriktat alternativt sätt och gud nåde den som är alternativ på fel sätt. Eller vuxna som påpekar att det inte spelar någon roll hur man ser ut i ena andetaget och sen i nästa kommenterar hur fin och snygg någon är i nästa. Baserat på en bild.

Själv vill jag helst ha en bra känsla och den brukar ha med farten att göra men behöver inte ha det. Och tävlar jag bryr jag mig oftast om tiden, det är liksom själva grejen med att tävla. En sak är jag dock noga med – min prestation är inte min person. Spring som ni vill och bryr ni er inte om farten, se då till att innerst inne inte bry er det minsta om ni är långsamma eller snabba.

2015-02-13 13.15.50

Ha det,

Mackan

7 reaktioner på ”Jag bryr mig inte om farten men…

  1. Pingback: Jag bryr mig inte om tider – Eller gör jag det? | Rund är också en form!

  2. Jag är nog en typisk sån som du skriver om, som gärna påpekar både en och två gånger att jag är långsam, men egentligen påstår att jag inte bryr mig om farten. Kan tänka mig att det har lite att göra med att jag inte vill att folk ska ha så höga förväntningar på mig, att om någon skulle få för sig att springa med mig ska de inte bli förvånade och tänka ”va? är du inte snabbare än så?”. Helt irrelevant egentligen eftersom jag bara har joggsällskap typ en gång om året 🙂

  3. Pingback: Ingen river av en halvmara utan träning – Skosulan.com

  4. Pingback: Fundering kring det där med tempo | itsallaboutmovement

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s