Min inkluderande idrott

Häromdagen publicerades ett inlägg om vi måste sluta exkludera folk inom löpningen och det refererades till Claes Åkessons krönika i senaste numret av RW. Han i sin tur refererade till det snack som förekommit om den grabbiga löpningen som förekommit under hösten och de diskussioner som följde på det. Och nej, jag tänker varken citera eller referera mer än så om det.

Själv sitter jag som ett stort levande frågetecken här på min kammare. Visst finns det en jargong som kan verka tuff bland många av de som satsar hårdare, killar som tjejer, men exkluderande? För att rabbla några synonymer till att exkludera: utesluta, ta bort; utestänga, inte ta med, utelämna. Vilka är det som inte får vara med och springa? Vilka är inte välkomna i löpargemenskapen? Jag har sysslat med den här sporten sedan slutet av sjuttiotalet, på olika nivåer, och har hittills inte känt mig exkluderad. Har jag missat något eller är det en känsla man måste jobba lite för att hitta. För om man vill se sig som exkluderad tror jag alltid att man kan hitta anledningar. Att någon tycker att tävlingsidrotten löpning är stenhårt och kräver en viss inställning betyder inte att de som inte vill ge järnet inte får vara med.

Jag skulle kunna välja att känna mig exkluderad av alla som tycker att löpning inte har med tider att göra eftersom jag är intresserad av idrotten löpning. Ordet ”tidsnördar” förekommer titt som tätt som en benämning på såna som mig för att vi tycker att tiderna är relevanta som måttstock i tävlingssammanhang. Om jag drar ett sånt uttalande till sin spets så är vi några som inte kanske inte borde få vara med i den inkluderande skaran av löpare som sett högre värden i löpningen än tider. Eller så kan jag konstatera att vi ser olika värden i löpningen men att alla fortfarande är välkomna. Vill man bli kränkt så kan man hitta kränkningar i det mesta och då blir det en jobbig värld att leva i. Jag skulle kunna välja att känna mig exkluderad av att så många tycker att man måste ha en massa prylar för att kunna springa eftersom jag själv inte tycker det. Eller så kan jag nöja mig med att påtala att jag tycker att det är onödigt med GPS-klockor, gaiters eller flashiga kläder. Men jag får vara med ändå. Jag kan välja att inte vara med men jag känner mig fortfarande välkommen, det är upp till mig.

Det finns områden där det exkluderas men jag tycker att löpningen är extremt inkluderande. Det betyder inte att alla spontant ska välkomna mig med öppna armar varhelst jag dyker upp utan det kanske krävs en del egen ansträngning också. När jag och Baddaren var och tävlade i Norge t.ex. så stod det ingen välkomstkommitté och inkluderade oss men när vi tog oss in i gruppen och pratade med folk var alla extremt trevliga. Inkluderande. När jag började springa med FK Studenterna kom inte alla och hälsade mig välkommen utan jag gick själv fram och presenterade mig för alla jag träffade och jag kände mig välkommen. Inkluderad. Att komma in i en gemenskap kan kräva att man själv får göra en aktiv insats men en inkluderande gemenskap tar emot dig. Och det tycker jag att löpningen gör.

Jag kan omöjligtvis känna till allas erfarenheter men jag har nästan uteslutande träffat trevliga människor under mina år som löpare. Jag har träffat löpare som varit allt från yppersta världselit till nyblivna motionärer och det är samma känsla genom hela den vidden av kapacitet och erfarenhet. En upplevelse är en subjektiv känsla och den kan man inte ta från någon men upplever man löpargemenskapen som exkluderande då tror jag att man får anstränga sig. Att någon har andra åsikter än dig eller om du upplever att du inte trivs i ett sällskap så betyder det inte nödvändigtvis att du är exkluderad. Det kan betyda att du har andra åsikter eller trivs bättre i andra sammanhang. Inom just löpningen finns det människor med en enorm spännvidd av preferenser för hur dom vill bedriva sitt intresse. Som jag ser det ger det en inkluderande idrott. Om man vill. Sen kan jag alltid sätta min egen navel i centrum och försöka hänga med elitlöparna och tycka att dom exkluderar mig när jag inte hänger med eller tycka att ultragänget springer för långsamt när jag vill trycka på. Men då kanske jag ska titta mig i spegeln efter var problemet ligger. Oavsett grupp så kräver en fungerande grupp att alla i viss mån måste anpassa sig.

Jag tycker att löpargemenskapen där motionär och elit kan delta på samma plats utefter sina egna förutsättningar är helt fantastisk. Min inkluderande idrott.

DSC02750Ha det,

Mackan

16 reaktioner på ”Min inkluderande idrott

 1. Det är väl jag som är ”skyldig” kanske men jag tycker själv att ordet ”exkluderande” har fått för stora proportioner, jag nämner det EN gång i det blogginlägg jag skrev i somras,citat: ”Nej, bort med den exkluderande grabbigheten, in med mer inkluderande och förståelse, för olika val och målsättningar, över genrer och resultatnivåer!”

  Det var onödigt inser jag nu, jag känner inte och har aldrig känt mig exkluderad i något sammanhang som har med löpning att göra. Tvärtom skrev jag i samma inlägg, citat: ”Jag har sprungit ganska många år nu och har lärt känna både elitlöpare och motionärer. Ödmjuka, inkluderande personer och jag har ofta fascinerats över vilken kollektiv gemenskap det finns i den här individuella idrotten!”

  Det handlar inte om att jag känner mig exkluderad eller t o m kränkt (?!) som något antytt. Det handlar mer om att jag inte vill vara med och bidra till en attityd som jag står för att jag tycker är tröttsam i längden även om jag såklart fattar att det är en attityd med glimten i ögat och avsikt att båda roa och till viss del också provocera.

  1. Jag har aldrig upplevt att du känt dig exkluderad utan det här vände sig mest mot det jogg.se skrev. Att vi måste sluta exkludera. När jag upplever det som att jag befinner mig i en väldigt inkluderande löparvärld så ter sig det helt barockt att vi ska sluta exkludera. Det känns som om när någon stövlar in i ett möte som pågått i två timmar och börjar gapa om något utan att ha lyssnat på det som tidigare avhandlats.

 2. Naturliga_steg

  Jag har funderat lite över motsatsen. Alla de inkluderande grupperna som pockar på nybörjare. ”Kom som du är och spring i din fart”. Där möts otränade nybörjare av hypertaggade ledare med Gunde-attityden ”inget e omöjligt”. I de grupperna finns nästan ofta några starkare löpare i gruppen som verbalt eller med kroppsspråket visar någon slags attityd i stil med ”det här är så löjligt lätt så det måste ju alla klara”. Samtidigt sladdar nybörjarna flåsande efter och ibland med en glatt studsande ledare som peppar med tekniktips.

  1. Problemet som ledare är att du kan knappast vara där utan en peppande attityd för då försvinner folk. Och när det gäller det snabbare löparna måste dom hanteras så att dom inte stör/förstör de långsammare. Det gäller att hitta övningar som funkar för alla. Jag har haft grupper med extremt stora skillnader i kapacitet och har upplevt att det funkat, men det bästa är att dela upp dom efter nivå. Ska man pocka och locka på nybörjare så måste man ta hand om dom också.

   1. Ja men att jag är sämst på något betyder inte att det jag är sämst på är exkluderande. Då är det min egen självkänsla jag måste jobba på om jag valt något jag inte kan hantera. Det suger att hamna på efterkälken men det är inte de andras fel såvida dom inte lovat att hålla ihop gruppen. Du kan inte ana hur många gånger jag sladdat när jag sprungit med bra löpare och hur sur jag blir.

   2. Naturliga_steg

    Det är nog kärnan. Så upplever du det. Andra kan uppleva det annorlunda typ exkluderande. Det behöver nog inte finnas varken insikt eller uppsåt för att exkludera.

   3. Ja och vill man uppleva sig som exkluderad eller kränkt så kan man välja att uppleva var och varannan situation som det. Det tror jag är ett jobbigt sätt att leva på.

   4. Naturliga_steg

    Kränkt är nåt annat. Då tycker man ju att någon varit ojuste. Att var exkluderad är ”bara” att inte tycka att man passar in, eller? Och det är väl lite synd om folk vill börja, men vänder för att de möter en löparvärld som brister i empati?

   5. Exkludera, synonymer: utesluta, ta bort; utestänga, inte ta med, utelämna.

    Att inte tycka att man passar in är en personlig reflektion, den kan jag känna när jag är i sammanhang jag inte passar in i. Det betyder inte att folk inte ansträngt sig för jag ska vara välkommen men det passar ändå inte mig. Mitt val, mina preferenser. Jag ser inte en löparvärld som brister i empati utan det känns som att vi diskuterat ett problem som ligger någon annanstans.

   6. Naturliga_steg

    Att du inte ser att det brister i empati är nog exakt vad det handlar om. Det är svårt att se hur andra utifrån ser på den världen man själv är i. Jag ser min ”löparvärld” som helt ordinär. Men jag har förstått att vissa tycket en mil under 50 är kanon och andra att det är helt kalkon. Det finns nog rätt många olika ”löparvärldar” 😉 Tricket är kanske att få in rätt ”gubbe” i rätt ”värld”.

 3. El G

  Min idrott är bara min egen. Sedan väljer jag att umgås med personer som har samma intresse. Jag ser inte ner på någon som är långsammare än mig, men jag ser upp till en del personer som är snabbare än mig själv eftersom jag finner det sporrande med förebilder. Förstår inte hur folk orkar bry sig så mycket över vad någon annan tycker eller skriver. Det känns mest som att man inte är bekväm med sin egen idrott och varför man springer. Springer man inte för sin egen del är man ute i lala-land och bör sätta sig ner och tänka efter lite. Det säger jag nu yo!

 4. Bengt

  Jag håller verkligen med att löpning är mer inkluderande än exkluderande oavsett vilken nivå man är på. Jag sprang Berlin Marathon i år och i vilken annan sport kan en motionär vara med i samma lopp som världens bästa löpare. Det är för mig mycket inspirerande även om jag inte såg någon Kenyan under loppet.

  1. Skönt att höra att det är fler som känner sig inkluderade Bengt! Ja, den gången jag sprang Berlin slogs det också VR och det var en häftig känsla att kunna vara med i samma lopp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s