Jag förstår inte

Att jag kommer att dö nyfiken räknade jag ut för många år sen. I min bokhylla står böcker om kvantfysik, vågrörelselära, halvledarteknik och matematik in absurdum. Ämnen jag läst, förstått och visat att jag förstått på tentor och labbar. Datorböcker råder det inte heller någon brist på för det går alltid att lära sig något programmeringsspråk till och jag har jobbat med många och fått känna på hur teori och praktik lirar ihop. Lägg därtill en massa böcker om träning och fysiologi så att jag kunnat stilla det behovet av att förstå hur kroppen fungerar. Böcker kombinerat med egen och andras träning för att återigen se hur teorin samverkar med praktiken.

Det jag däremot aldrig kommer att förstå fullt ut är människans grymhet och dumhet. Efter att återigen läst om Syrien och Egypten funderade jag lite och kom fram till att jag inte förstår. Den biten jag förstår är att det byggs upp aggressioner och hat av förtryck. Jag förstår att människor i grupp kan hetsa upp varandra till galenskaper. Jag förstår att det kan spåra ur. Jag förstår att man vill försvara sina nära och kära när hotet står på dörrtröskeln. Jag förstår inte våldet. Jag förstår inte förtrycket.

Jag förstår inte blind tro på auktoriteter och samling under religioner eller annan tro som leder till krig och bråk. Ja, jag förstår biten om okunskap men inte att man kan fås att döda ur den okunskapen om man nu verkligen är religiös. Lika sjuk är det med fotbollssupportrar bankar varandra gula och blå i ett annars fredligt land. Religiösa fundamentalister åker till främmande land för att föra heliga krig. Totalitära ledare skickar ut sina medborgare för att slå ihjäl oliktänkande.

Oliktänkande.

Du tycker inte som jag så jag måste misshandla eller döda dig. Jag kan bara inte förstå det. En gång på väg till en fotbollsmatch hoppade en kille upp och kicksparkade min kompis i bröstet och jag frågade honom varför han gjorde så.

Hammarbyare spöade våra polare.

Jaha. Då skulle han alltså sparka ner någon annan i rättvisans namn. En människa han aldrig hade sett tidigare.

Häromdagen kom en rapport från England om hur män gick hem och tog ut sina aggressioner över en förlust på familjen. Laget du hejar på förlorar och då måste du alltså gå hem och spöa upp dina nära och kära?

Jag förstår inte.

Det handlar väl till en del om alkohol men då kommer nästa sak jag inte förstår. Om du blir aggressiv eller korkad av alkohol kanske du ska låta bli? Jag snackar nu inte om alkoholister, det är en sjukdom, utan om de som tar en fylla då och då och blir aggressiva. Vare sig om du blir aggressiv och sen ångrar dig i nyktert tillstånd eller om du super dig full för att släppa hämningarna så att du kan spöa folk så fattar jag inte.

Jag förstår att folk kan bli bittra och hatiska av de upplevelser dom gått igenom men jag förstår faktiskt inte våldet. Jag är rätt säker på att en del av de som begår våldshandlingar inte förstår sig själva heller men det handlar då sannolikt om sjuka människor som behöver hjälp och behandling.

För att återgå till de större sammanhangen förstår jag inte maktfullkomligheten. Diktatorer och andra makthavare som med alla tillgängliga medel måste hålla sig kvar vid makten utan att se till andra människors bästa. Det behöver inte ens vara diktatorer utan det kan vara förtroendevalda som missbrukar det förtroende dom fått och skor sig för egen vinning. Hur fan tänker dom? Jag tror baske mig att jag har mer förståelse för diktatorerna för där lär det vara en kraftig personlighetsstörning. Svårare är då kanske att förstå deras underhuggare.

Jag hoppas att ni står ut med min släng av weltscherz men jag var tvungen att skriva av mig. Min lista på saker jag inte förstår kan göras väldigt mycket längre men nu har jag i alla fall skrivit av mig för idag och kan återgå till att skriva om oviktigare saker. Oviktiga i det stora perspektivet men viktiga i det lilla perspektivet och det ska inte underskattas. Jag tror nämligen att harmoniska människor inte ställer till med otyg och kan jag på något sätt bidra till harmoni är det ett litet, litet steg på vägen.

20130820_100751

Ha det,

Mackan

12 reaktioner på ”Jag förstår inte

 1. Väldigt bra då jag inte heller förstår. Jag går aldrig på fotboll då jag inte riktigt har intresset men går ibland på ishockey och ser ett verkligt hat mellan klackarna och mot domaren, helt obegripligt och fascinerande på ett otäckt sätt.

  De politiska/religiösa skeendena förstår jag inte heller och tyvärr för religion som företeelse med sig en uppdelning i ”vi och de andra som inte är som oss” och därmed klyftor och konflikter. Jag kan inte förstå hur islam som ska förespråka så mycket respekt och fredlighet kan te sig så aggressivt med en massa förbud och krig mot oliktänkande. För mig är det ett gigantiskt misstroendevotum mot den enskilda människans förmåga att tycka, tänka och fatta beslut själv.

   1. Björn Thulin

    ”Av människor kan du förvänta dig vad som helst” brukar min gode vän Uffe hävda. Och det stämmer nog rätt bra. Vår ytterst tunna fernissa kan krackelera snabbt, även i vår bekväma och konfliktfria del av världen. Se bara hur det gick till i Sthlm för ett par år sen då tunnelbana och pendel havererade under några vinterdagar. Sjukvårdspersonal och andra med samhällsbärande funktioner skulle få förtur på de bussar som gick. Vuxna män (varför oftast män?) i kostym och portfölj SLOGS med SL-personal för att tränga sig före. I vissa situationer och under vissa förutsättningar tror jag dessvärre att människan är kapabel till vad som helst. Och kan man slåss för att ta sig till jobbet, ja då blir det något enklare (men aldrig lätt) att förstå de jävligheter som uppstår när det handlar om överlevnad på ett mer konkret och verkligt sätt.

   2. Ja den sista situationen är för mig helt bisarr. Det stämmer att vår civilisation bara är en tunn fernissa och det behövs inte många störande moment för att krossa den fernissan. Tyvärr.

 2. Niclas B

  Tror det handlar om ett primitiv beteende som grundar sig i att överleva. De folkslag som i forntiden inte tog till våld dog ut och de gener som grundade sig på våld klarade sig. Och det sitter nog djupt rotat. Jag hatar mig själv för att jag t.ex. , mot min vilja, fascineras av sporter som K1… 😦 Men man kan verkligen undra – borde vi inte kommit längre?

 3. Att förstå är en sak, att acceptera verkligheten som den faktiskt är (om man nu förstått den på det vis den är och inte som man anser att den borde vara) kan vara svårare. Vi människor beter oss på detta sätt. Det varierar mellan individer, men som grupp har vi detta i oss. Vi har också en unik förmåga att ta hand om varandra och engagera oss för andra som inte hör till den egna ”stammen”. Såväl vårt hat som vår kärlek är ett resultat av att vi är skapta som vi är. Det ena kommer med det andra.
  Det handlar om vår förmåga att tänka i termer av tid, rum och distinktion mellan Mig och Dig. Vi har förmåga till självreflektion. Konsekvensen blir att vi, till skillnad från andra organismer, kan tänka ”Det som hände drabbade Mig, det hände av den eller den anledningen och om Jag gör si eller så så kommer ditt eller datt att hända”, ungefär så.
  Ett sätt att motverka de negativa konsekvenserna av denna förmåga, de som du tar upp, är att ifrågasätta resultatet av de här unikt mänskliga förmågorna.
  Vi tror att jag-du, nu-då & här-där är beskrivningar av verkligheten, eller hur? Men om förmågan att uppleva tillvaron på det sättet är möjligt endast för människor, kan man inte då formulera det som ”onormalt” i ett större perspektiv?
  Det buddhister och andra ”mystiker” gör är att lösa upp dessa föreställningar och givna ”sanningar”. Deras metod är vanligtvis meditation och en strävan efter insikt i det man anser vara tillvarons sanna natur. Den som, till skillnad från undertecknad, når fram till denna upplevelse/insikt berättar att åtskillnad i tid, rum och person är en illusion. En alternativ verklighet konstruerad av den mänskliga hjärnan. Utan detta trolleritrick är vi utan början och utan slut. Vi är olika former av en och samma ”händelse”. I grund och botten är ”jag” inget annat än ett hjärnspöke. ”Jag” finns förstås, precis som ”före” och ”efter”, men min upplevelse/uppfattning om saken är ofullständig. Den är bara ena sidan av myntet.
  Paradoxen blir alltså att precis de förmågor som skiljer oss från t.ex. hundar och apor är samma förmågor som ligger till grund för vår obegripliga dumhet.
  Om vårt intellekt vore likt en hammare kan man se det som att någon slår i spik och bygger hus, någon annan hammrar ihjäl sin granne.
  Om det blev begripligt vet jag inte, men det är ett sätt att se på saken.
  En hund gör det situationen kräver. En människa gör det den anser att situationen kräver. Det gör människan ”smartare” men leder också till att den sparkar ner en okänd person för någonting någon annan gjort vid ett annat tillfälle. Det betraktar jag inte som ”djuriskt” utan som unikt ”mänskligt”.
  Men som sagt, hunden kommer aldrig bry sig det minsta i vad som imorgon kan hända andra hundar på andra platser.
  Såvitt vi vet i alla fall.
  Bra inlägg.
  Viktig fråga.

  1. Tack för ett bra och insiktsfullt svar Niklas. Det är fullt begripligt och jag är väldigt intresserad av just frågan om de olika verkligheterna för det är precis som du säger. Med vår mänskliga hjärna finns det ett enormt spann på hur ”verkligheten” ser ut. Där jag ser en sak kommer du att se en annan. Ju mer lika vi är desto mer konvergerar dom verkligheterna. Jag förstår kanske lite mer än vad jag vill påskina utan skulle kanske uttrycka mig som att det är till synes oförståeligt. Vi människor är som sagt en paradox och även om majoriteten som tur är byggare finns det de som inte kan låta bli att riva. Förhoppningsvis leder upplysning och bättre levnadsförhållanden till att fler och fler ser en för oss som grupp betraktat vettig verklighet.

   För övrigt är jag väldigt förtjust i buddismen. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s